Jonas i sin vanliga fiskeposition

Sista chansen! Mörrum 29-30 Sept

Text: Jonas Runnberg
Images: Thomas Schönström, Jonas Runnberg
Editing, layout: Mattias Helde

Nu har vi äntligen kommit till min favoritårstid, allt liksom får ett avslut och blir med den nya,  friska och svala luften som en omstart för naturen. Visst kan man känna tvärtom när allt falnar och dör men för mig och många med mig är detta början på en härlig tid. Allt blir krispigt,  fräscht, och vindarna för med sig en doft av hö och fallna löv när man går längs älven. Fiskarna vaknar också till liv av det allt mer kallare vattnet och blir plötsligt mer lätta att ha att göra med. Tyvärr för denna tid med sig ett fiskeförbud för alla oss som älskar vårt lax och öringfiske. Men detta har ju givetvis ett mycket viktigt syfte, och vi får nöja oss med de substitut vi kan komma åt. Numera finns det gott om anläggningar som satsar på storvuxen regnbåge som faktiskt kan ge oss riktiga fighter, där man får köra fisk hårt på rullen. Men först ska vi avsluta denna säsong.

För 2 år sedan guidade jag och Mattias ett gäng Isländare i Mörrum i Maj, det blev givetvis ingen fisk men 2 chanser fick dom under 3 dagar. En av dessa killar, Ingólfur hade precis flyttat till Sverige och var sugen på att få känna på det Svenska silvret. Efter vårt första möte hörde Ingo av sig, han behövde hjälp… Jag måste få drilla och fånga en lax.. Alla vi som har detta i blodet vet att man blir inte så himla rolig att tas med när denna drog uteblir för länge. Vi provade flera ställen det året, men det är väldigt svårt att fånga lax i Sverige på beställning och när Ingo fick sitt nya jobb på sjön och skulle iväg för 3 månaders jobb så var han dömd. Vi lovade att sätta ihop ett fiske, vilket jag gjorde men när det var dags så var alla älvar för varma och det slutade med en liten havsöring i Örekilsälven. 2 laxar hade han inne för landning i Mörrum men det ville sig inte hela vägen, och dagarna efter så var det dags att dra ut till sjöss igen. På mail fick jag ett nödrop från Barents hav. ”Jag kommer hem 26/9 måste fånga lax!!!!!” .

Eftersom vi redan bokat fiske med vår gode vän Bengt Kläppe i Mörrum så fick även Ingo hänga med på detta.  Till denna brokiga skara slöt sig även Thomas Schönström, en kompis och profil inom Svenskt sportfiske som hängde på oss till Skottland i år och sånär lyckades landa sin första springer. Han har även bloggen Åtankar där ni kan läsa om samma resa utifrån hans tankar och upplevelse. Thomas som är en grymt duktig öringfiskare har även han börjat fastna för laxfisket, men den slutgiltiga dolkstöten fattades…en fisk över 100 cm. Dessa megafiskar ger på flugspö drogen sin rätta verkan, och man blir nog aldrig sig riktigt lik efter det. Mattias kunde dessvärre inte hänga med denna gång för han skulle jaga hare i Härjedalen.

Vi möttes upp i vår lilla stuga kvällen innan, och när jag som siste man anlände så var stämningen redan hög. Det klingade i glasen och kaffebryggaren gick glödhet, Ingo som sedan flera år tillbaka endast dricker kaffe som berusningsmedel stod likt en rugbyspelare på trappen och väntade på passningen av kaffepaketet när jag svängde in på parkeringen. Alla fick vad de behövde och vi avnjöt en buffé av skaldjur första kvällen. Spekulationerna var som vanligt höga och jag försökte givetvis vara realistisk med tanke på fisket innan oss och sa att 1 fisk på 2 dagar borde vi få. Men man vet ju aldrig…

Mörrumsån på morgonen

Morgonstund har guld i mund….. frukost och sedan iväg. Killarna är ivriga och jag är ju som vanligt lite segstartad. När jag går längs älven så stöter jag på dem en efter en, vi har delat in sträckan i 4 ”beats” och mitt beat ligger längst bort från huset. Alla har kommit igång och det känns väldigt hett. Sist passerar jag Ingo, han har redan fiskat av nästan hela sitt beat och börjar närma sig mitt. Vi tjötar lite sedan går jag vidare. När jag kommit ner till gränsen mellan min och Ingos sträcka går det upp en stor fisk och visar sig lite irriterat, en sekund senare kommer en mindre fisk i full fart i ytan. Och medan jag står där och funderar på om jag ska lägga på dem går nästa fisk upp på samma ställe. Jag kommer på Ingo och löftet jag har att infria, en snabb promenad upp till honom och en ännu snabbare förklaring om läget. Ingo som är en mycket rutinerad laxfiskare förstår att det är ett grymt läge som snabbt kan gå förlorat om man inte fångar chansen. När vi kommer ner är allt stilla, och man kan knappast tro att det i detta sega lugnflyt finns bitvilliga laxar. En regnfågel (spillkråka) flyger över ån med sitt karaktäristiska läte och allt liksom går in i sin stilla morgonlunk igen. Jag visar snabbt var och hur jag tror att man ska fiska denna plats och går sedan en bit nedströms. Dimman har precis lättat och luften börjar värmas upp, hade det inte varit för tranorna som sträckte så hade man trott det var en högsommarmorgon. Jag repar av lite lina från rullen och vänder mig om uppströms för att precis få se Ingo kroka med sitt nya Switch spö. I samma stund bara skriker han ut… I LOVE YOU MAN!!!!! Det går inte att ta miste på att han väntat länge på detta. Det mjuka enhandspöet böjer sig ända ner i den utdragbara butten när laxen vänder kraftfullt i ytan. Fisken går tungt och Ingo drillar hårt, den gör några vändor men låter sig tämjas ganska lätt och efter ett par minuter tar jag chansen och tailar fisken. Det är först nu som vi ser den på nära håll som vi förstår hur stor den är. Ingo jublar och jag med, vilken känsla…första laxen på 2 år, och så här stor. Ingo mäter den på sitt sätt till 107 cm men om jag mätt den enligt hur sportfiskarna kräver att fiskar ska mätas (på de längsta avståndet) i tävlingar så hade den i alla fall varit 110cm.

Ingos första lax i Sverige!

Dagen rullar på med ett helt fantastiskt höstväder och vi tar lunch nere i Laxerian i Mörrum centrum med Lars Terkildsen. Här har vi en mycket trevlig lunch med ärtsoppa och pannkakor samt träffar en massa gamla vänner, riktigt härligt att vara tillbaka. Tror jag måste komma hit oftare nästa år….pappaledigt 😉

Bengt Kläppe som alltid har haft en ”fiskeklocka” med sig de gånger vi träffast, har nu ett nytt tekniskt hjälpmedel att presentera. En hemsida där man kan räkna ut huggperioder efter ett diagram. Och det börjar ju bra, Ingos fisk tog exakt på huggperioden.

Efter lunchen tar vi det lite lugnt i huset och Ingo får sitt kaffe, Bengt har sagt att nästa huggperiod kommer vid 16 tiden. Så vid 15:30 börjar vi dra oss ut, jag sist som vanligt. Jag har nu den översta delen, där strömmen är som starkast och det går att fiska flugan på drift. Det finns inte mycket som slår ett laxhugg på driftande fluga.

Action i Mörrum!